Var dags att ta tag i kosten

Jag har tränat regelbundet och hårt under ganska lång tid, trots det så finns det en del överskott som jag bär på , har legat stabilt men så länge träningen gjorts så har det inte ökat i alla fall, lurade mig själv lite.
Under våren tog jag det lugnare med träning under ett par månader av olika skäl, motivations brist och sorg var några viktiga.
Det var en mindre katastrof, kläderna räckte inte till och de hade inte krympt i tvätten..... samtidigt som träningen var mindre så ökade slarvet med vad jag stoppade i mig. En korv på vägen under tjänsteresan, ölintag, småätande på kvällar och stora matportioner blev en ond cirkel. Gav uttryck som att att jag fick byta kavaj 3 ggr när jag beställt på jobbet, kom för små varje gång;)
Tinne har haft samma upplevelse för sin del, mycket har hänt i hennes liv under våren. Från att ha arbetat mycket med kroppen till mer stilla sittande och samtidigt begränsat med tid för träning under uppstarten av eget företag.

En titt i spegeln var inte upplyftande, under semestern bestämde vi gemensamt att det fick räcka, dags att ta tag i saken när semestern var slut. Planen är att köra hårt och fokuserat under 4-6 veckor för att sedan sätta en balans i kostintaget som är hållbart över tid.


Vecka 1-6
Periodisk fasta 16-8, inget dramatiskt egentligen med det menas att man äter mellan 12-20 (8 timmar) och fastar 20-12 (16 timmar). Man avstår frukost, äter lunch vid 12-tiden, mellanmål 16 och middag vid 19-20-tiden. Inget småätande mellan, något minskat kaloriunderskott totalt per dag, 500-700 kcal.
Allt "onödigt skräp" går bort, godis, snacks, läsk, alkohol, kakor, mackor, färdigmat, snabbmat, feta såser.
Måltiden består av en portion.

Viktigt att betona, vi äter god och riktig mat, vi lägger tid på att laga maten och ser till att det finns till matlådor till hela familjen. Kyckling, lax, kött potatis, fullkornsris-pasta, blomkål, broccoli, sallader i olika former, grillade grönsaker som majs, lök, paprika och mycket mer.

Om vi är bortbjudna eller borta av annat skäl så är det ingen dramatik men vi gör aktiva val vad som ska ätas-drickas och hur mycket.

Trots minskat intag så orkar vi träna hårt ändå, kroppen får helt enkelt ett bättre bränsle att jobba med.

Exempel på en normaldag

Lunch, lax i ugn, kokt potatis eller couscos och romsås, grönsallad

Mellanmål, kvarg med frysta bär, granola och russin.

Middag, kycklingwok med färska grönsaker och nudlar.

Vecka 7-
Fortsatt periodiskt fasta. Samma struktur som ovan med undantag för att en dag i veckan, troligtvis helg då man njuter av det lilla extra om andan faller på.



Kommentarer

Populära inlägg